tiistai 9. elokuuta 2011

Nuoret nörtit

Ameriikoissa 2010-luvun helmasta pelmahtaneet kollit eivät ole kuin ysärin alussa. Levy-diilejä ja näkyvyyttä saavat omia sisuksiaan, ei kulmiaan, riivaavista demoneista räppäävät nuorukaiset. Kun Nas kikkaili ompelukone-flowssaan ympärillään viuhuvista pistooleista, painottavat tulokkaat syrjäytymisen ja sydänsurujen syvimpiä tuntoja tupliinsa. Ns. selkäreppu-räppi oli kovassa nosteessa 2000-luvun alussa varsinkin Def Juxin ja Rhymesayersin höyrytessä lapsimassojen läpi. Puhetta syntyi (varsinkin) valkoisten MCiden pehmentävän hip hopin imagoa runo-aspekteilla. '10-luvulla uudet jäbät Wiz Khalifoista Kid Cudeihin ovat leppoisia, kilttejä ja ennen kaikkea ajattelevaisia. Nyt Will Smithejä on enemmän.

Tyler the Creator ei missään nimessä ole lahjakkain uusi MC, mutta kiinnostava minimalistisuudessaan, pahansuopuudessaan ja suoruudessaan. Koko Odd Future -porukka markkinoi itseään äänenä nuorelle tuskalle ja sitä yleisö on odottanut. Yonkers sanoo "minä, ja lähipiirini vituttavat" siinä missä Represent sanoi "ympäristöni vituttaa".

Avoimuus tunnoistaan oli vielä kaksikymmentä vuotta sitten yhtä suuri tabu kuin valkoinen räppäämässä. Nyt julkisten blogi-päiväkirjojen yleistyttyä on teini-riivaajistaan pyristelevän jampan helpompi myös ostaa biittejä ja oksentaa paha olonsa nauhalle.





ja kirsikkana kakkuun:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti